Artiklar, Krönikor och Dylikt.

 

 

Stephen King Syndromet!

En iaktagelse som jag ofta gjort är att just Stephen King filmatiseringar tycks följa liknande mönster, nästan oavsett story och regissör. Därför tänkte jag ta tillfället i akt och bena ut mina tankar, förhoppningsvis i någon form av förstålig retorik.

- Tommy Söderberg

 

Ett litet experiment!

Ofta är man oense om både de kvalitativa delarna och tolkningen av innehållet i olika filmer. Detta kan tyckas inte vara så konstigt egentligen men för att ännu tydligare illustrera den subjektiva påverkan, som den egna erfarenheten kan färga förutsättningarna med, gjorde vi på redaktionen ett litet experiment. Vi skapade helt enkelt några enkla förutsättningar för en historia, skrev på olika håll och delade till slut med oss av resultatet till varandra.

- Tommy Söderberg/Linda Snöberg


Subgenrer

Ibland uppstår det diskussioner om huruvida vissa filmer faller under den ena eller andra subgenren eller inte. Här har jag försökt samla tankarna och baserat på min egen kunskap som jag tillskansat mig under årens lopp, ge min syn på saken

- Tommy Söderberg

 

 

Hur det hela började…

Nyligen hittade jag mellan en del filmtidskrifter det som var första upplagan av Fanatisk Film. En ambitiös papperstidning jag skapade i mitten av nittiotalet, den utkom i ett(!) nummer…

- Tommy Söderberg

 

 

The Scandinavian Sci-Fi, Game and Film Convention.
Mässa i Sollentuna 29-30 oktober 2005.

Den allra första sci-fi mässan jag var på var i just Sollentuna (2003), så därför känns det alltid lite extra roligt att åka dit. Kön ringlade sig lång när vi kom till mässhallen strax efter att de öppnat. Ett tecken på att tillströmningen av folk har ökat då det knappt var någon kö första gången jag var där. Med tre öppna kassor kom man in fort ändå.

- Tess Olsson

 

Finns det spår av Dante i dagens skräcklitteratur och skräckfilmer?

Artikeln borttagen på författarens begäran som inte längre ville förknippas med oss.

 

 

Att överföra film till video

Det händer med jämna mellanrum att människor i olika filmforum på nätet förtvivlat frågar om någon vet om den ena eller den andra utgåvan av någon film är klippt eller inte, då det visserligen står att den ska vara oklippt på fodralet, men längden inte stämmer med den längd som anges på imdb. Svaret är ofta ganska enkelt men kräver att man vet en del om olika film- och videoformat och lite basal matte. Detta kommer alltså inte att bli en jättelik avhandling utan en kort liten guide till filmöverföringens mysterier.

- Tobias Eggeby

 

Camp Crystal Lake

Den som är intresserad av skräckfilm och slashers och Friday the 13th i synnerhet kommer antagligen att skrika högt av glädje nu. Vi har nämligen exklusiva bilder från inspelningsplatsen att publicera på sajten. Detta tillsammans med en redogörelse av hur bilderna kom till direkt från fotografen! Håll till god - exklusiva bilder endast på Fanatisk Film!

- Mikael Kesker

 

 

Biografen - Så funkar det (del 2)

Jag har ju lite kort beskrivit delar av tekniken som möjliggör filmvisandet på en biograf och tänkte nu beskriva arbetet som vi som jobbar på bio gör. Jag kommer att dela upp artikeln i två huvuddelar; en om multiplexbiografer och en om ensalongsbiografer. Jag kommer även att redogöra för de olika arbetsuppgifterna och den vanliga arbetsfördelningen på biograferna. Här kommer det förståss bli väldigt generellt då det ju ser lite olika ut i olika företag.

- Tobias Eggeby

 

Biografen - Så funkar det

Jag tänkte här gå igenom lite kort hur en biograf fungerar, hur bilden hamnar på den stora vita saken i salongens ena ända, den som folk envisas med att kalla för ”skärmen”, och hur bilderna kan röra sig, men även lite om själva filmen och de olika förkortningar som man kan stöta på i samband med biografen.

- Tobias Eggeby

 

 

Biograf monopol?

Redan idag har bonnierägda SF-bio en dominerande ställning på den svenska biomarknaden med 65 % av biljettintäkterna, men det räcker tydligen inte. När Schibsted, som äger Sandrew Metronome, började fundera på att sälja Sandrews svenska biografverksamhet var SF inte sena att lägga ett bud på sin största konkurrent om biopubliken.

- Tobias Eggeby

 

Zombies och demoner!

När började man göra film om och med Zombies? Hur såg dess första zombies ut och varför i hela friden kallas Lucio Fulcis Zombie Flesh Eaters för Zombi 2? Svar på det och mycket annat finner du här.

- Tommy Söderberg

 

 

Seriehjältar!

Vad händer egentligen med våra barndomshjältar när de till slut gestaltas på vita duken? Oftast tycks de floppa rejält även om ett och annat sällsynt undantag förekommer. Vad är det som är viktigt att tänka på för att filmatiseringarna ska lyckas? Ska man vara trogen serietidningens känsla eller är det rent av bättre att hitta på något nytt eller att förändra?

- Linda Snöberg

 

 

Mästerverk Genom Tiderna

Hur är det egentligen med filmer som åldras? Påverkas de av tidens tand eller förblir de för alltid det mästerverk de en gång var?

- Tommy Söderberg

 

 

 

Filmgodis

Vad är bäst att knapra, sutta och tugga på när man ska njuta av en film? Det är en bra fråga! Linda går djupare in på vad som funkar till olika filmer

- Linda Snöberg

 

 

Charles Bronson - vår hjälte?

Vad vore filmvärlden utan Charles Bronson, denna toppskådis som bevisat att man klarar sig alldeles ypperligt med bara ett ansiktsuttryck? Låter jag sarkastisk nu? Faktum är att jag gillar honom, fast utan att riktigt förstå varför. Han var tämligen träig och spelade väl i princip bara en eller två rollkaraktärer i hela sin karriär. Det där sistnämnda var kanske en smula överdrivet men ändå inte så väldigt långt från sanningen.

- Tommy Söderberg

 

Amatörfilm

Liksom stora bolag som gör filmer finns det också små som älskar det de gör. Vi har tittat närmare på ett av dem, Callkon Produktion.

- Tommy Söderberg