Samarbetspartners:
Affiliator.com

Bland Zombies och Demoner

Här tänkte jag skriva lite om hur saker och ting egentligen hänger ihop. Varför heter Zombi 2 som den gör? När introducerades zombien i filmvärlden? Hur många uppföljare har Lamberto Bavas Demons egentligen fått? Det är emellanåt ganska rörigt och inte helt självklart

Zombien introducerades första gången på allvar i filmen White Zombie (1932). Ännu var det inte fråga om blodtörstiga bestar som krävde människokött för att överleva, Det var heller inte fråga om mängder av zombies som irrade runt på gator och torg. Nej, i detta tidiga skede handlade det om det som zombien egentligen är, d v s en ”död kropp som har förts tillbaka till livet av en övernaturlig kraft” enligt ordboken. Det fanns sålunda en människa eller häxmästare som kontrollerade dessa varelser för sin egen vinnings skull. Filmen är mest sevärd för Bela Lugosis rollprestation som Murder Legendre/Häxmästaren. En annan av dessa filmer var I Walked with a Zombie (1943).

Men det var inte förrän 1968 med filmen Night of the Living Dead som zombies skulle sätta sig på allvar i folks medvetande. George A. Romero skapade med sin film en helt ny typ av zombie. Den här zombien hade bara sin enklaste instinkt kvar, den måste äta. Varför den måste äta människokött kan man fråga sig, men visst blir det mer skrämmande och makabert på det sättet. Filmen har nu nått kultstatus och finns i en mängd olika utgåvor. Originalutgåvan är fortfarande den bästa och den hiskeliga datorcolorerade versionen under all kritik.

1978 var det dags för Romero att göra en uppföljare på sitt mästerverk. Resultatet blev en lika bra om inte ännu bättre film som fortsatte i samma tema. Budgeten var större den här gången och han kunde göra en större produktion. De samhällssociala ståndpunkter som fanns i föregångaren har här förtydligats och förstärker filmen ytterligare.

Nu börjar det bli rörigt. Efter Romeros framgångar ville alla plötsligt göra zombiefilm. En av de mest kända är Lucio Fulcis Zombie Flesh Eaters (1979) eller Zombi 2 som den också kallas. Anledningen till detta var att Dawn of the Dead släpptes under titeln Zombi i Italien och man ville haka på dess framgångar. Filmen var föresten redan skriven när Dawn of the Dead hade premiär och man var tvungen att skriva in scenerna i New York i efterhand för att koppla ihop de bägge filmerna.

Nu börjar det bli riktigt rörigt! Zombie Flesh Eaters 2 (1988) är även känd som Zombi 3, men även en ripoff på Zombie Flesh Eaters, nämligen Zombie Holocaust (1980) är känd som Zombie 3. Och inte nog med det, även den spanska filmen Breakfast at Manchester Morgue/Let Sleeping Corpses lie (1974) innehar titeln Zombi 3. Ska jag fortsätta? Ok, då gör jag det. 1973 gjorde dessutom José Luis Merino filmen Zombie 3: Return of the Living Dead. Detta för oss osökt in på Dan O’Bannon’s (Ni vet han som skrev Alien) Science Fiction – komedi – rysare som heter just Return of the Living Dead. Detta är en ganska komisk film, som trots allt har behållit sökandet efter människokött som zombiens varumärke. Screamqueen Linnea Quigley medverkar och filmen har fått två uppföljare, ytterligare två verkar vara på gång.

För att återgå till Romero då. 1985 kom den efterlängtade fortsättningen Day of the Dead. Den anses av många som den svagaste i trilogin och jag kan tyvärr inte annat än att hålla med. Det här är fortfarande en bra film, det är inte det jag menar, det är bara det att den inte riktigt lever upp till sina föregångares standard. Det har länge ryktats om att trilogin skulle utökas med en fjärde film som skulle heta Twilight of the Dead, nu verkar det som on den blir verklighet, dock under namnet Land of the Dead. Jag ser fram emot den och hoppas att Romero håller fanan högt.

På senare år har Zombiegenren mest genererat ganska actionbaserade filmer som 28 days later, Resident Evil 1 & 2 och nyinspelningen på redan nämnda Dawn of the Dead. Det ryktas förresten om en uppföljare till denna nyinspelning. Samma personer ska tydligen skriva och regissera. Det här ryktet gäller en Dawn of the Dead 2 och inte en nyinspelning på Romeros Day of the Dead även om vi säkert även får se en sån i framtiden.

Nu tänkte jag skriva lite om demoner också men jag känner att det blev långt och att tiden är knapp, så det får bli en annan gång. Fortsättning följer…

Tommy Söderberg

 


powered by FreeFind


------------------------------------------

------------------------------------------

Nätets bästa sajter!
sajtaward.se  
 
http://www.topsite.se//
UPPSLAGET.se - Topplista
 

 

Prenumera på vårt nyhetsbrev!

Avsluta
Tjänsten drivs av Startsverige