Samarbetspartners:
Affiliator.com
Callkon Produktion
Liksom stora bolag som gör filmer finns det också små som älskar det de gör. Vi har tittat närmare på ett av dem, Callkon Produktion.

Callkon Produktion kommer från smeknamnen på de två upphovsmännen som kallas CALLan och KONke av sina vänner. Givetvis finns också referensen till de riktigt dåliga kalkonfilmerna med i namnet. 1999, efter införskaffandet av ett enkelt TV-kort till datorn förvandlades små komiska filmer till digital form och på den vägen var det. Senare samma år fick Konke en idé om att man skulle försöka sig på att göra en lite längre film, en polisfilm tyckte han. Filmen skulle heta Flod för att associera med Beck filmerna (Beck = bäck = Flod). Låg humor och dåliga ordvitsar var redan ett kännetecken för de två herrarna.

Manuset som skrevs var väl ingen tegelsten, utan behandlade bara kortfattat handlingen och replikerna. Resten improviserades fram under inspelningen som sattes i gång i början av 2000 och hela produktionen tog ca tre månader att färdigställa. Från början var det tänkt att det skulle bli en så seriös film som möjligt, en sån där film man skrattar åt just för att den är så dålig, en kalkonfilm helt enkelt. Nu blev det inte så, man kunde helt enkelt inte hålla sig ifrån de dåliga ordvitsarna och resultatet blev en väldigt skojig film med mycket humor i.

Klippningen av första filmen gjordes med sharwareprogram som kanske inte var de enklaste att jobba med men när man väl fått upp den på nätet var det en enorm personlig tillfredställelse. Filmnamnet som ju skulle vara Flod, gick i graven eftersom det helt enkelt inte blev en snygg titel. Man bestämde sig för att namnet dödlig hämnd skulle passa och visst har det en viss kalkonklang. Att kvalitén inte var den allra bästa var inte ett så stort bekymmer utan man såg fram emot nya projekt!

Dödlig Hämnd 2 såg sin början på hösten 2000 och tog faktiskt mer än ett år att spela in eftersom man emellanåt gjorde uppehåll och ständigt skrev om manus. Nya platser hittades och skulle skrivas in i manus och utnyttjas på nåt sätt. Detaljerna i manus skrevs ofta precis innan filmningen och det lämnade ju tillfälle för stundens inspiration och mer dåliga vitsar.

Överlag märker man att Dödlig hämnd 2 är en mycket mer genomarbetat film än sin föregångare och ser betydligt snyggare ut. Kanske beroende på att man har tagit mer tid på sig och inte hastat igenom den. Bättre program och utrustning torde väl också vara en del av förklaringen.

Själva påstår de att filmerna kostat dem ca 500-1000 kr styck att göra, del två kanske något mer pga. lösskägg och annat. Den låga budgeten är en del av storheten i filmer av det här slaget och det hämmar verkligen inte kreativiteten. Det finns ett slags briljans i det som man först kunde tycka vara dumhet.

I Dödlig hämnd 2 finns mycket mer av den dåliga humor som kantar de två herrarnas väg. Bl.a. en scen som satte sig direkt hos mig när jag såg den. En referens till Star Wars där man på ett finurligt sätt associerar en bäck till en fors och ska "följa forsen" (the force).

Var Dödlig Hämnd rolig så är det inget mot uppföljaren som dessutom är mer välgjord och till synes synnerligen genomtänkt, det är troligen dock en illusion. Jag väntar med spänning på nästa projekt som går under namnet Mooseman och som faktiskt är inspelad och bara väntar på att klippas. Tydligen är det en superhjältehistoria, jag kan knappt hålla mig!

Filmerna finns att ladda ned på Callkon Produktions egen sajt, missa dem inte om du har en låg humor och uppskattar ett gott skratt.

Tommy Söderberg

 


powered by FreeFind


------------------------------------------

------------------------------------------

Nätets bästa sajter!
sajtaward.se  
 
http://www.topsite.se//
UPPSLAGET.se - Topplista
 

 

Prenumera på vårt nyhetsbrev!

Avsluta
Tjänsten drivs av Startsverige