Samarbetspartners:
Affiliator.com
Subgenrer
Ibland uppstår det diskussioner om huruvida vissa filmer faller under den ena eller andra subgenren eller inte. Här har jag försökt samla tankarna och baserat på min egen kunskap som jag tillskansat mig under årens lopp, ge min syn på saken

2006-03-27

Splatter:

Till splattergenren hör filmer som genom sin överdrivna fokusering på blodsprutande eller ekvivalenta effekter blir komiska. Ofta är handlingen i dessa filmer ganska mager, skådespelarna ganska usla osv. men intentionen med dessa filmer är inte heller speciellt seriös, självdistansen är uppenbar och den största delen av den oftast minimala budgeten läggs på effekterna. Dessa är ofta men inte alltid väldigt välgjorda medan deras stil är svårare definiera.

Exempel på filmer i genren är t.ex.
Blood Feast
Bad Taste
Christmas Season Massacre
Nikos the Impaler

Gore:

Närbesläktad subgenre med splatter men med en mycket mer seriös framtoning. Våldet och makeupeffekterna är snarare till för att illustrera handlingen och möjligen för att chocka och äckla, inte för att roa på en komisk nivå. Handlingen är oftast mera genomtänkt och även om det fortfarande är mycket fokus på makeupeffekterna är hela produktionen är allvarligare. Även stilen på själva effekterna skiljer sig något och har en tendens att bli mera verklighetstrogna. Denna subgenre står oftast inte för sig själv utan i kombination med andra subgenrer.

Exempel på filmer i genren är t.ex.
Naked blood
House by the Cemetary
Scrapbook
The Beyond


Giallo:

Ett slags thriller från Italien. Ordet giallo betyder gul på italienska och härstammar från ett slags kioskdeckare som hade gula omslag. Några av kännetecknen är grafiskt utförda mord av en handsbeklädd seriemördare, gott om villospår och en komplicerad lösning på mordmysteriet. Utredningen gör oftast inte av polis utan av en amatör som blir personligt engagerad i fallet. Fokus läggs ofta på och runt de grafiska morden och scenerna däremellan blir ofta transportsträcksliknande. Ofta men inte alltid återfinns olika djur i titlarna på dessa filmer.

Exempel på filmer i genren är t.ex.
The Bird with the crystal plummage
What have they done to Solange?
Case of the scorpions tail
Blood and black lace

Slasher:

Stor fokus på våldsamma och påhittiga mordsekvenser som oftast inte är lika stilistiskt rena som i giallon. Det finns mer humor i denna subgenre och själva poängen är inte att lösa mordmysteriet. Istället handlar det om att så innovativt som möjligt hitta nya metoder som mördaren kan använda sig av. Transportsträckorna är färre i den här genren men det sker heller inte någon utredande undersökning, det som sker är det som sker helt enkelt.

Exempel på filmer i genren är t.ex.
Friday the 13th
Halloween
Pieces
Madman

Slice and Dice:
Ett samlingsnamn på filmer som har fokus på blodiga effekter och i synnerhet orsakade av vassa föremål såsom knivar, liar och yxor. Eftersom det här är en mer övergripande benämning än de som nämnts här ovan kan samtliga dessa subgenrer sägas höra hemma här: Splatter, Gore, Giallo och Slasher.

Tommy Söderberg


powered by FreeFind


------------------------------------------

------------------------------------------

Nätets bästa sajter!
sajtaward.se  
 
http://www.topsite.se//
UPPSLAGET.se - Topplista
 

 

Prenumera på vårt nyhetsbrev!

Avsluta
Tjänsten drivs av Startsverige