Samarbetspartners:
Affiliator.com

Att överföra film till video

Det händer med jämna mellanrum att människor i olika filmforum på nätet förtvivlat frågar om någon vet om den ena eller den andra utgåvan av någon film är klippt eller inte, då det visserligen står att den ska vara oklippt på fodralet, men längden inte stämmer med den längd som anges på imdb. Svaret är ofta ganska enkelt men kräver att man vet en del om olika film- och videoformat och lite basal matte. Detta kommer alltså inte att bli en jättelik avhandling utan en kort liten guide till filmöverföringens mysterier.

Film, som fortfarande är det man oftast använder när man spelar in en spelfilm och som ju är det vi ser på biograferna, visar 24 bilder per sekund. Vill ni veta mer ingående om hur detta fungerar så kan ni läsa artikeln Biografen – Så funkar den (VHS eller DVD spelar ingen roll) visar 25 eller 30 bilder per sekund.

Här behövs en liten avstickare där jag lite kort pratar om olika videoformat. TV-apparater, och därmed video/DVD-spelare, kan antingen följa PAL-standarden eller NTSC-standarden. Dessa standarder fungerar lite olika. Pal, som är den europeiska standarden visar alltså 25 bilder per sekund. Skälet till detta är att vi i Europa har ett elnät med växelström av 50 Hz och det påverkade frekvensen som TV-apparaterna kunde ha när standarden uppstod. Pal standarden anses dessutom av många vara bättre på att återge färger på ett bra sätt. NTSC är den amerikanska standarden och kallas ibland lite elakt för ”never the same color”. I USA har man ett elnät med växelström av 60 Hz och därför visar NTSC filmen med 30 bilder per sekund.

På grund av dessa tre olika standarder för hur många bilder som visas per sekund uppstår ett problem när man ska kopiera en spelfilm från ett format till ett annat, särskilt när man ska kopiera film, alltså sån som visas på bio. Om man bara kopierar en film ruta för ruta kommer längden ändras då uppspelningshastigheterna skiljer sig åt.

Här kan det vara passande med ett konkret exempel. En film som är 90 minuter har, på bio 129600 rutor (90 minuter är 5400 sekunder och så 24 bilder per sekund, alltså 90x60x24). Förs detta över till PAL, ruta för ruta kommer filmens speltid bli 84,6 minuter (129600/25/60). Filmen blir alltså fem och en halv minut kortare av att föras över från ett medium till ett annat och hade man istället velat ha den I NTSC skulle filmen bli 72 minuter (129600/30/60), vilket ju är ganska mycket kortare. Inget bortklippt utan bara uppspelat med en annan hastighet. Skillnaden är dock så liten att det inte märks för det otränade ögat, annat än på längden då.

Nu är det inte så att det måste vara så här när man för över filmen från ett medium till ett annat. Det finns sätt att lösa detta och få samma speltid, men ta finner man fortfarande dessa felaktigt överförda filmer på VHS eller DVD, främst äldre filmer.

Så nu har ni verktygen att själva räkna ut om det kan vara så att det ni har är en felaktigt överförd film eller om det är så att distributören ljuger när de säger att den är oklippt.

Tobias Eggeby

 


powered by FreeFind


------------------------------------------

------------------------------------------

Nätets bästa sajter!
sajtaward.se  
 
http://www.topsite.se//
UPPSLAGET.se - Topplista
 

 

Prenumera på vårt nyhetsbrev!

Avsluta
Tjänsten drivs av Startsverige