A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

A (upp)
Alternativ country – förkortas ofta som alt.country, tar sin utgångspunkt i traditionell country men håller sig inte helt inom des givna ramar och traditioner. De undviker att följa såväl Nashvilles hitcountry- som outlawcountryns konventioner utan väljer oftare att låta sig inspireras av singer/songwriter och rock n’ roll. Bland framstående företrädare för genren återfinns artister som Lyle Lovett och K.D. Lang.

Alternativ country-rock - se No Depression

Alternativ rock - samlingsnamn för rockmusik som hämtar influenser från punk, garagerock och indierock men även pop och electronica. Detta ger upphov till väldigt olika typer av rockmusik men oavsett vilka influenserna är har de det gemensamt att de blandar, vrider och använder dessa på ett okonventionellt sätt som gör att de inte passar in under någon annan genre. Här hittar vi namn så divergerande som Beastie Boys, The Cure, Pixies, The Smiths, New Order och The Flaming Lips.

Americana - nära besläktad med No depression men har istället traditionell country som sin utgångspunkt för blandningen mellan denna och rock. Här huserar namn som Steve Earle, The Jayhawks, Joe Ely och Billy Joe Shaver. Används ibland också som en sammanfattande beteckning för alla typer av rootsinfluerad musik, dvs. som blandar rock, country, blues och Rhythm & blues och det finns numera en speciell branschorganisation för denna typ av musik i U.S.A. som heter Americana Music Association.

Arpeggio - ackordstoner spelade som en skala, Speciellt vanligt i olika typer av Heavy Metal.

B (upp)
Black Metal – Tidiga pionjärer i genren var Venom, Bathory och Merciful Fate. Det är en musikaliskt våldsam och extrem form av metal, ofta med satanistiska eller ockulta texter. Fantasitexter inspirerade av till exempel Tolkien är heller inte ovanliga. Kromatiska skalor, snabbt trumkomp och ofta en avsaknad av gitarrsolon kännetecknar genren. Enklare men supersnabba gitarrkomp är vanliga och Gorgoroth, Mayhem, Lord Belial och Dark Funeral är några av de mer moderna banden i genren.

Blue eyed soul – syftar på soul och rhythm & blues som framförs av vita artister, men som egentligen inte skiljer sig nämnvärt musikaliskt från de gängse definitionerna av dessa genrer. Till de mest kända artisterna i genren hör namn som The Righteous Brothers, Dusty Springfield och Hall & Oates.

Bluesrock - en elektrifierad, riff- och gitarrdriven version av blues som är betydligt råare och mera högljudd och aggressiv än traditionell blues som lånat inspiration från rocken precis som namnet antyder. Typiska exempel är Cream, Jimi Hendrix och Stevie Ray Vaughan.

Brittpop/rock - utvecklades under 90-talet av en ny typ av brittiska band som tog upp arvet efter Beatles med en i grunden gitarrdriven popmusik med tydliga refränger, men med ett modernare och lite pompösare sound som dessutom var uttalat kommersiellt och där en kaxig rockstjärneattityd präglade artisternas framtoning. The Stone Roses och Suede anges ofta som de som grundade musikstilen, men det var Blur och Oasis som såg till att musiken fick stor kommersiell genomslagskraft.

C (upp)
Chicagoblues - en råare, elektrifierad variant av Deltabluesen, ofta med tydliga influenser från rock. Omfattar ett fullt band med både bas, trummor och keyboard samtidigt som rötterna i den traditionella bluesen är tydlig, och anses idag ofta vara den grundläggande uppsättningen för ett bluesband, reprensenterad av artister som Buddy Guy, Howlin’ Wolf och Muddy Waters
.

Contemporary country – var från början en rörelse som startades i början på 80-talet, också känd som New Traditionalists, som hade för avsikt att ta tillbaka countryn till dess rötter, bort från populärmusiken utan att för den skull ge avkall på välljudande och moderna prodktionstekniker, där artister som George Strait och Randy Travis spelade framträdande roller. Numera har dock den rotinspirerade delen av genren i mångt och mycket ebbat ut och ersatts med allt tydligare pop- och rockinfluenser och skillnaden mellan denna genre och country-pop är numera mycket tunn eller obefintlig.

Country-pop – syftar från början på den stil av crossover mellan country och rockabilly som gjorde countryn populär på 60-talet, men har idag alltmer kommit att förknippas med artister som antar mer renodlade influenser från modern pop och rock, där de mest framgångsrika exemplen torde vara Garth Brooks och Shania Twain.

Country-soul – syftar helt enkelt på en blandning av country och soul som ofta resulterar i en sorts soul- och gospeldoftande tolkningar av countrylåtar. Till de mest kända företrädarna hör Arthur Alexander och Solomon Burke, men Ray Charles brukar anses som den verklige pionjären på området.

D (upp)
Death Metal – Brutal och vildsint variant av Thrash Metal där abrupta tempo, tonarts och taktförändringar är särskilt vanliga. Musiken är ofta framförd i en mycket högt hastighet och är ofta tekniskt komplex, speciellt vad gäller gitarr och trummor. Det är också mycket vanligt med nedstämd gitarr och bas (som ibland är distad) för att få ett ännu mörkare sound, detta kompletteras också ofta med brölande sång i ett mycket mörkt register. Stilen brukas ibland delas in i olika subgenrer där egentligen bara fantasin sätter stopp för fusionsmöjligheterna, till exempel teknisk, melodisk, progressiv och brutal Death Metal. Texterna behandlar ofta, men inte alltid om mörker, död och nihilistiska sidor av den mänskliga fantasin. Till de mer kända namnen hör; Entombed, Opeth, Morbid Angel och Cannibal Corpse.

Deltablues - en av de tidigaste formerna av blues som kom från södra Mississippi, därav namnet. Anses ibland vara själva urtypen för blues och den framförs oftast av soloartister som ackompanjerar sig själv på akustisk gitarr, och då ofta med hjälp av slide tekniken. Flera av de mer kända artisterna anses vara bland de mest inflytelserika för bluesens utveckling som t.ex. John Lee Hooker och Son House och så förstås bluesens urfader själv, Robert Johnson.

Doom Metal - En långsammare och ofta melodiskt tyngre variant av Heavy Metal. Textmässigt favoriseras pessimistiska texter som tillsammans med soundet frambringar en atmosfär av mörker, förtvivlan och hopplöshet. En tidig Doom-låt anses vara Black Sabbaths: Black Sabbath och Candlemass-plattan Epicus Doomicus Metallicus betraktas ofta som ärkeverket i när det gäller episk Doom.

Dur - Typ av tonart med en positiv och munter klang.

E (upp)
Electronica - samlingsnamn för olika typer av elektronisk musik med den gemensamma nämnaren att de alla grundlägger sin musik och låtar utifrån dansanta, ofta repetitiva, beats. Ett klassiskt exempel och genrens sannolikt mest kända namn torde vara Kraftwerk, men här finner man även grupper som Tangerine Dream och Yello.

F (upp)
Folkrock - kombinerar folkmusikens fokus på ett enkelt och direkt låtskrivarideal med rockmusikens mera rytmiska och gitarrdrivna musikideal. Urtypen för denna musikstil torde vara The Byrds, idag är främsta företrädare namn som Richard Thompson och Gillian Welch.

G (upp)
Garagerock - en skramligare och råare variant av rock & roll som senare kom att ligga till grund för punken. Präglas av uppfattningen att det är viktigt att ha rätt attityd till musiken och artisteri, vilket betyder en rebellisk och uppkäftig inställning. Här återfinns namn som The Nomads, The Fleshtones och Mudhoney.

Gladjazz - se New Orleans-jazz

Glam Metal – Glättigare metal än sina släktingar och kallas ibland för Hair Metal. Inga depressioner vilar över stilen och partytexterna förstärker detta ytterliggare. Rötterna är tagna från den klassiska Glam Rocken och mer regelrätt Hårdrock. Typiska band är tidiga Mötley Crüe, Poison, Ratt, Twisted Sister och Quiet Riot. Även en popigare gren där namn som Bon Jovi och Europe hör hemma existerar.

Glam Rock – Även känt som Glitter Rock hade en kort med intensiv storhetsperiod under början av 70-talet. Det var främst ett brittiskt fenomen och kännetecknas av glamorösa scenkostymer med mycket glitter och paljetter (därav genrens namn). Textmässigt behandlade genren mest sex, rock & Roll och droger och producentduon Nicky Chinn och Mike Chapman skrev och producerade många av den här genrens största hits. Stora namn är David Bowie, Gary Glitter, Sweet, T-Rex, Suzi Quatro och Slade. Den amerikanska scenen genererade sådana legendariska namn som Alice Cooper och Kiss.

Glitter Rock - se Glam Rock

H (upp)
Hair Metal
se Glam Metal

Heavy Metal - Närbesläktad genre med sin moder hårdrocken men med ett tyngre, snabbare och våldsammare sound än sitt ursprung. Gitarrerna är oftast distade och kvintackord, eller powerchords som är en vanligare benämning, är mycket vanligt förekommande. Trum och baskompet är ofta framfört med bestämdhet medan gitarristerna ägnar sig, framförallt i de snabba solona, åt avancerade tekniker som tapping och speedpicking. Heavy Metal ska enligt alla konstens regler, åtminstone live, spelas högt! Exempel på band i genren är; Accept, Ozzy Osbourne och W.A.S.P.

Heartland rock - särskild sort av amerikansk rock som är mindre skramlig än punk och garagerock samtidigt som den inte är lika tydligt traditionell som rotrock. Texterna är ofta politiskt laddade och den mest kända företrädaren för genren torde vara Bruce Springsteen, men även artister som Tom Petty och Bob Seger kan räknas hit.

Honky tonk - countrymusikens grundplåt, kan i stor utsträckning sägas vara synonymt med det som idag anses vara mainstream country. Innehåller alltid de klassiska countryingredienserna fiol och steelgitarr, och texter som oftast avhandlar någon form av hjärtesorg, otrohet och skuldkänslor, allt som oftast kopplat till ett icke helt normalt förhållande till partajande på krogen och alkoholkonsumtion. Bland de mest kända artisterna här finns namn som Hank Williams, George Jones och Buck Owens.

Hårdrock - Det här är en genre som ofta används som samlingsnamn på en mängd subgenrer, där ibland Heavy Metal, Thrash Metal och Speed Metal. Karateristiskt för genren är den bluesbaserade pentatoniska skalan som musiken ofta baserar sig i. Typisk instrumentering innefattar trummor, bas och elgitarr. Exempel på band i genren är; Deep Purple, AC/DC, Van Halen, Motörhead och Def Leppard.

I (upp)
Indierock - uttrycket indie kommer från independent och syftar till att musiken stöps i en anda oberoende av vad som är populärt och inne. Musikaliskt ligger stilen nära både punken och alternativ rock, och kännetecknande kan sägas vara att den innehåller drag som är så överdrivna och inkompatibla med kommersialism (vilket också speglas att de flesta indieproduktioner har en förhållandevis låg budget och ges ut av små, oberoende skivbolag) att man kan påstå att det är musik gjord av och för outsiders. Typiska exempel på artister är Sonic Youth, Mercury Rev och Liz Phair.

J (upp)

K (upp)
Könsrock - Populärt samlingsnamn på musik där texterna egentligen är viktigare än själva musiken, som kan rymmas under nästan vilken genre som helst. Texterna behandlar kontroversiella ämnen såsom fekalier och/eller homo – och annan sexualitet som avviker från det ”normala” på ett politiskt inkorrekt sätt. Det finns en uppenbar intention att chockera och utmana systemet genom att testa var gränserna egentligen går och det är mer regel än undantag att könsord och andra ”raka” beskrivningar används. Kända namn är bland annat Onkel Kånkel, Vrävarna och Pure-X. Det är främst en svensk företeelse men exempel även utanför Sverige går att hitta och då kanske främst i personer som GG Ahlin.

L (upp)

M (upp)
Moll - Typ av tonart med en dyster klang.

Motown - under 60-talet utvecklade skivbolaget Motown en ny och särskilt potent blandning av soul och pop som kom att bli synonymt med dess namn. Med hjälp av tydligt genomtänkta och närmast svulstiga arrangemang, ofta innehållande både stråkar och blås, populariserades soulen kraftigt och skapade flera av dess största stjärnor som The Supremes, Marvin Gaye och Smokey Robinson.

N (upp)
New Orleans-jazz - den allra tidigaste formen av jazz överhuvudtaget som hämtat mycket inspiration och influenser från marschband. Under 1920-talet utvecklades den i New Orleans till en sorts lättsam och lättlyssnad gladjazz framförd av storband där individuella solon och improvisationer får stå tillbaka för ett mer ensambleinriktat framförande. Till de mer kända utövarna hör Louis Armstrong och Jelly Roll Morton.

No depression: kallas även alternativ country-rock, en musikstil som tar sin utgångspunkt i rock och blandar med country på ett sätt som inte gör att den inte passar inom dessa genrers traditionella mainstream-fåra. Bland mer kända utövare kan nämnas Wilco, Son Volt och Uncle Tupelo. De sistnämnda brukar krediteras både som de som startade hela rörelsen ca 1990 och dessutom gav genren sitt namn genom deras cover av A P Carters sång No Depression som dessutom blev namnet på deras numera klassiska debutalbum. Är dessutom namnet på den kanske mest kända tidningen som täcker denna och närbesläktade musikstilar.

NWOBHM – Förkortningen står för New Wave of British Heavy Metal och används för att benämna den andra vågen av Hårdrock/Heavy Metal band från Storbritanien. Band som Iron Maiden och Judas Priest hör hemma här.

O (upp)
Outlaw country - en lite kantigare och råare variant av country sprungen ur dess grundläggande honky tonk traditioner, vilken åstadkoms med hjälp av influenser från framförallt folkmusik och rock & roll, men även blues. Dessa artister vägrade också hårdnackat att inordna sig i den rådande ordningen av strömlinjeformad och kraftigt producerad och kommersiell country som de stora skivbolagen i Nashville pumpade ut. Här befinner sig många av de mest kända countryartisterna som Waylon Jennings, Kris Kristofferson och Willie Nelson, men det måste i sammanhanget också påpekas att den kanske viktigaste personen för outlaw countryns utveckling förmodligen har varit Johnny Cash, även om hans egen musik inte alltid räknas till just denna genre.

P (upp)
Power pop – en korsning av tyngre rock och den mer melodiösa traditionen från popband som Beatles och Beach Boys. Till de tidiga pionjärerna räknas band som The Raspberries och Big Star, men även mer kända artister som Cheap Trick och Todd Rundgren räknas hit.

Q (upp)

R (upp)
R & B är egentligen en förkortning av begreppet rhythm & blues, men har idag främst kommit att förknippas med vad som egentligen borde kallas för contemporary rhythm & blues. Med detta avses den moderna pop och hiphop-influerade varianten av denna musikstil som framförs av artister som Beyonce och Justin Timberlake.

Rhythm & blues - musikstil som lade grunden för såväl rock & roll som soul, vilken bäst kan beskrivas som en korsning av dessa och blues som resulterar i en form av rytmiskt konsistent blues. Typiska företrädare är namn som Ray Charles, James Brown, Etta James och Ike & Tina Turner.

Rotrock - musikstil som primärt är traditionell rock men där tydliga influenser från en eller flera av rockens rötter som blues, country, folk och rock & roll inkorporeras i musiken. Här återfinns artister som John Mellencamp, Los Lobos, Lucinda Williams och John Fogerty.

S (upp)
Shock rock - är ett vidsträckt begrepp där man, framförallt live, blandar rockmusik med chockerande teatraliska effekter. Alice Cooper under sin storhetstid är ett lysande exempel.

Singer/songwriter
- musikstil som sätter själva sången och dess innehåll i fokus, ofta läggs större vikt vid texterna än vid musiken, vilken ofta är lågmäld och nedtonad med en sparsmakad orkestrering. Stilmässigt hämtas inspiration främst från folkmusik och country, men på senare år har allt fler artister kommit att hämta influenser från rock och pop, vilket ibland benämns som en egen subgenre i form av contemporary singer/songwriter. Urtypen för en traditionell singer/songwriter är Bob Dylan, men även namn som Leonard Cohen, Joni Mitchell, Greg Brown och Tom Waits kan placeras i denna genre, medan exempel på contemporary singer/songwriters är artister som Shawn Colvin, Aimee Mann och Tori Amos.

Speed Metal - En form av Heavy Metal som oftast inte står helt på egen hand. Den är ursprunget till den populärare Thrashen, men utan den aggressivitet som karaktäriserar denna och blandas ofta upp med ingredienser från andra subgenrer. Som namnet antyder handlar det om Heavy Metal i högt tempo men utan den form av komplicerade riff Thrashen är uppbyggd av. Tidiga Helloween och Megadeth kan sägas tillhöra denna genre och även Metallicas: Kill ’em All passar in. Många anser dessutom att Judas Priests: painkiller är kronan på verket inom genren.

Sydstatsrock - en variant på temat bluesrock men med betydligt mera influenser från country och rotrock. Urtypen för denna stil är Lynyrd Skynyrd och The Allman Brothers Band.

T (upp)
Tex-mex - traditionell rock & roll och/eller country med mycket tydliga latinska influenser. Mest kända företrädare är namn som Doug Sahm, The Sir Douglas Quintet och Texas Tornados.

Thrash Metal - Aggressiv variant av Heavy Metal och tillika subgenre av densamma. Avancerade gitarriff och komplicerade låtstrukturer, kombinerat med frekvent användande av pedalnotes i högt tempo är kännetecknanden för genren. Speedpicking, sweeps och tapping är vanligt förekommande i de snabba gitarrsolon som också karakteriserar genren. Textmässigt återfinns det ofta cynism och stort fokus läggs på att behandla olika former av orättvisor. Band i genren är till exempel; Slayer, Overkill och Anthrax, även Metallicas: Master of Puppets kan nämnas och anses vara en milstolpe i genren!

U (upp)

V (upp)

W (upp)

X (upp)

Y (upp)

Z (upp)

Å (upp)

Ä (upp)

Ö (upp)