Vill du köpa filmen kan
du t.ex. göra det här:


Ett ungt gift par, på gränsen mot skilsmässan, tvingas ta in för natten på ett sjabbigt motell efter att deras bil pajat. Ganska snart upptäcker de gamla videokassetter med riktigt usla slashers. Men något är väldigt märkligt med dem, de ser ut att vara inspelade i just det rum paret nu befinner sig i! Samtidigt börjar märkliga saker hända, det bultas på dörren som angränsar till rummet bredvid och maskförsedda våldsmän dyker upp utanför. Badrumsfönstret är igenspikat för att ingen ska kunna ta sig ut den vägen. Sakta med säkert förstår de mer och mer vad som är på väg att hända med dem, förtvivlade använder de alla medel som står till buds för att försöka överleva natten.

2007-08-10

Ok, det är kanske inte världens mest genomarbetade eller originella story, men den funkar och den gör det bra! Att ett sjabbigt motellrum skulle vara inspelningsplatsen för inkomstbringande snuff låter inte helt otroligt och vetskapen av detta faktum gör att filmen är ganska spännande redan innan den börjar. Dessutom lyckas man hålla filmen väldigt realistisk, självklart med några oundvikliga klichéer som bara måste finnas med, men det är inget som stör.

Även skådespeleriet hålls i bra form av de största rollerna – David (Luke Wilson) och Amy (Kate Beckinsale). De känns genuint livrädda och det är inte särskilt svårt att förlåta ett visst överspeleri från motellägaren Masons (Frank Whaley) sida. Dock är det atmosfären som står i centrum här och då menar jag inte en brilliant ljussättning som i Mario Bavas mycket stämningsfulla Baron Blood eller hammer-horror filmerna. Det finns inget så romantiserat över den här filmen, den kan inte skryta med ett varmt och snyggt foto och tur är nog det, för det hade säkerligen dragit ner den synnerligen otäcka stämningen. Istället är det ganska kallt och iakttagande bildspråk som gäller och jämförelser med Mäster Hitchcock ligger inte långt borta.

Det finns inte särskilt många onödiga scener och filmen är bara runt åttio minuter lång. Jag ser det dock inte som någon nackdel eftersom man på så sätt kan skapa en väldigt tät och tempoladdad film, utan att för den sakens skull falla i fällan och göra en riktig trendskräckis, där man hur tydligt som helst kan se vilken målgrupp filmen är ämnad för. Låt vara att även den här tilltalar en yngre publik men med tanke på avsaknaden av blodiga detaljer tror jag att den funka precis lika bra för oss lite äldre. Vi som bara vill se en spännande film.

För är det nånting filmen verkligen stoltserar med så är det spänning. Jag överdriver inte när jag säger att det här är något av det mest spännande jag sett på åratal och en av de bästa filmer jag sett hittills i år. Har du inte sett den än? Hyr den, köp den eller stjäl den, men se till att se den nu!

Tommy Söderberg

Vacancy
Regi: Nimród Antal
2007
Horror

Vacancy