Recensions-exet sponsrat av

och vill du köpa filmen kan du t.ex. göra det här:


Rapunzel har sedan hon rövades bort som barn suttit inspärrad i ett torn. Hon vet förstås inte om att hon hålls fången då hennes kidnappare utger sig för att vara hennes mamma och som bara vill skydda henne för omvärlden. I själva verket är det en gammal trollpacka som använder Rapunzels magiska hår för att hålla sig evigt ung. Men Rapunzel drömmer om ett äventyr utanför det ensamma tornet och när en dag tjuven Flynn Rider dyker upp övertalar hon honom att ta henne med till världen utanför, något som inte uppskattas av hennes ”mamma”. Hon vill för allt i världen inte låta Rapunzel förstå att hon egentligen är en försvunnen prinsessa och att hennes föräldrar Kungen och Drottningen letat efter henne ända sedan hon försvann – för arton år sedan.

2011-05-28

Det här är första gången jag får chansen att avnjuta en Disneyklassiker på Blu-ray och jag kan konstatera att det ser helt fabulöst ut! Animationerna når sin fulla potential och det är en fröjd för ögat att se. Men nu är det ju själva filmen jag ska tycka till om och inte kvaliteten på vare sig Blu-ray eller DVD, det finns det andra som gör.

"det ser helt fabulöst ut"


Historien om Rapunzel är inte ny och efter lite efterforskningar jag konstatera att det rör sig om en tysk folksaga från 1800-talet, nedtecknad av Bröderna Grimm. I den här versionen har man visserligen ändrat ett och annat men inget som inte passar bra in i produktionen och historien fungerar hur bra som helst i Disneykontexten. Rapunzel som kidnappad prinsessa är helt rätt och faktum är att även om det förstås är förutsägbart hur det kommer att gå till slut är det inte helt självklart vilka vägar filmen kommer att ta. Vägen mot slutet är både rolig och häpnadsväckande!
Tecknarstilen är inte den klassiska Disneystilen och jag trodde på förhand att jag skulle ha lite problem med att uppskatta den här modernare, mer tredimensionella, stilen som jag inte alltid är god vän med. Men det blev inget med den saken. Från första rutan till den sista passar tecknarstilen mig som handen i handsken och jag ser inga som helst problem det den. Jag var också lite orolig när jag hörde att det är Måns Zelmerlöv som gör rösten till Flynn Rider men även detta visade sig vara ett lyckat drag. Jag har sagt det förr men det är nämligen så att jag föredrar svensk ljudspår till den här typen av filmer även om jag generellt sätt verkligen inte är n anhängare av dubbning. Men just till tecknad film fungerar det utmärkt faktiskt! Och då det är en del sång fungerar det utmärkt med en rollbesättning som faktiskt kan sjunga. Rollen som Rapunzel görs av Molly Sandén och henne kan man väl inte heller klaga på…

Den här är den femtionde klassikern från Disney och man förväntar sig något alldeles extra när ett sådant jubileum inträffar. Och faktum är att jag tycker man får det också! Det här är en mycket genomarbetad film som har ett stort andrahandsvärde. Man kan se den om och om igen utan att tröttna!

Tommy Söderberg


Trassel
Aka: Tangled
Regi: Nathan Greno, Byron Howard
2010
Animerad/Komedi

Diskutera filmen på vårt Forum!

Bilder: © Disney

Trassel