Recensions-exet är sponsrat avoch vill du köpa filmen kan
du t.ex. göra det här:Att Dawn (Jess Weixler) inte bor särskilt långt ifrån kärnkraftverket har sannerligen förändrat hennes liv. Redan som liten upptäckte hon nämligen att hon inte var riktigt som alla andra även om det tog henne många år att inse det. Hon är nämligen muterad i de nedre regionerna och har utvecklat tänder i underlivet. Nu, när hon nått collageålder är hon verksam i en grupp som propagerar för sexuell avhållsamhet för äktenskapet. Emellertid träffar hon en av de andra medlemmarna och det slår gnistor mellan dem. Båda två brottas med sina känslor men föga anar de att fel beslut faktiskt kan leda till att killens stolthet går förlorad – och till döden…

2009-02-01

Få filmer har byggt upp en sådan inre bild inför tittandet som Teeth och att man läser ”Rysare/Komedi” på omslaget må väl vara hänt. Det handlar väl om lite småkomiska vändningar då och då tänker man. Men icke! Det här är så långt ifrån en skräckfilm man kan komma, visserligen är några scener rejält blodiga och det är kanske lite rysligt med avbitna snoppar, men på det hela taget är det ganska tramsigt och löjligt genomfört. Eller rättare sagt, som komedi funkar det ganska bra. Skådespeleriet är lagom överspelat för att funka med komiska premisser och en del av karaktärerna är tillräckligt skruvade också.

Ta till exempel. Dawns fosterbror, som redan som liten hade en traumatiserad upplevelse med sin fostersyster. Inget konstigare än att leka doktor kanske – jag visar min så visar du din helt enkelt. Men det faktum att Dawn bet honom har onekligen satt spår i honom som han aldrig kommer att glömma. Han verkar livrädd för det kvinnliga könet och hans tjej poängterar till och med att hon faktiskt har en väl fungerande mus, när han envisas med analsex. Det är väl i sig inget konstigt med tanke på hans upplevelser, men blir ganska komiskt ihop med hans övriga machokaraktär.

Fast det finns mer komik än så i filmen, för att inte tala om dubbelmoral. I skolans läroböcker, på sexualundervisningen har vulvan blivit censurerad med ett klistermärke. Mannens kön går däremot bra att via genomskärningsbilder av. Förutom att detta blir hur tramsigt som helst i det stora sammanhanget, innebär det naturligtvis också att Dawn förvägras en möjlighet att upptäcka att honom inte är normal. Hennes hopp står i stället till att försöka pilla bort den lilla klisterlappen eller gå till en gynekolog. Det ena utesluter förstås inte det andra så efter att lappen försvunnit och hon tror sig upptäckt något fel beger hon sig till en gynekolog. Inte för att jag har någon större erfarenhet av den typen av läkarbesök, men nog tycker väl jag att han utnyttjar situationen en smula till sin fördel och så blir han av med fingrarna…

Ska man hitta någon form av sensmoral i filmen förutom de uppenbara absurditeterna, så är det väl att den mutation Dawn genomgått är av stort gagn för kvinnan och således naturens sätt att skapa en starkare varelse. Detta grundar jag naturligtvis på att Dawn råkar ut för på den ena och den andra killen som bara vill ha henne i säng, de här muterade tänderna ger henne en möjlighet att hämnas direkt på dem som våldför sig på henne. Samtidigt är kanske inte alla killar sådana svin som de framställs som i filmen, vilket möjligen ger henne möjligheten att kontrollera bettet.

Tommy Söderberg

Teeth
Regi: Mitchell Lichtenstein
2007
Komedi

Diskutera filmen på vårt Forum!

Teeth