Recensionsmaterialet (Screener) kommer från:

Den går numera att köpa här:
recompence

En kvinna vaknar upp i skogen utan några minnen av vad som har hänt och varför hon befinner sig där överhuvudtaget. Hon kravlar sig ur en buske, trasig och sönderslagen och i starkt behov av hjälp. Hon stapplar omkring i skogen tills hon stöter på en mystisk gestalt i vitt vart hon än går. En skepnad som hon känner någon märklig samhörighet med.

2010-09-10

Jag ska inte sticka under stol med att jag stal ovanstående handling från filmens officiella hemsida och bara översatte den till svenska mer eller mindre. Inte för att det här är en svår film att begripa i det avseendet, för en svårtolkad film är det onekligen, utan för att det egentligen inte finns så mycket handling att skriva om. Det är inte vad filmen handlar om som är dess huvudsakliga poäng, det är hur den handlar om det!

"extremt visuellt vacker film"

Redan under filmens inledning, under dess förtexter, så blir man ganska trollbunden. Har man sett några av Ronny Carlssons tidigare alster vet man ungefär vad man kan förvänta sig när det gäller ljud/bild kombinationer och man blir sannerligen inte besviken här heller. Faktum är att det faktiskt är bland det bästa jag har sett i sammanhanget. Det är oerhört spännande väldigt tidigt i filmen och redan efter förtexterna när man får höra lite naturljud till det oerhört vackra bilderna i svartvitt höjs intresset ännu mer. Vad kommer vi att få se? Vad kommer att hända härnäst? Kommer vi att bli överraskade? Chockade? Förfärade eller rent av häpna?

Det är svårt att bedöma skådespelarprestationerna i en sådan här film. Det finns ingen dialog överhuvudtaget och skådespelarna har egentligen inte huvudrollen i filmen heller. Det är istället det mycket vackra fotot och den anmärkningsvärt passande musiken ihop med kameravinklar som gör filmen till vad den är. Vad den vitklädda gestalten symboliserar är en svår nöt att knäcka och gör att man med spänning följer kvinnans väg från sig ursprungliga plats mot gåtans lösning. Det är filmat på ett sådant sätt att det blir mycket spännande att följa utvecklingen av händelserna. Hon har inget minne och vi vet inte mer än hon vad om har hänt och varför hon befinner sig i skogen. Skog som aldrig varit attraktivare på film. Jag kommer på mig själv med att tankarna förs till Begotten och dess extremt svartvita foto vid några tillfällen och framförallt i en sekvens när den här filmens gråskalor utplånas helt i en mycket stilren effekt! Det finns helt klart likheter där, skillnaden är att det här mycket bättre och vackrare än vad Begotten är och mer begripligt än vad Begotten någonsin är också!


Men även om filmen är begriplig enligt ett sätt att se det så finns det också mängder med frågetecken. Berättar filmen något metaforiskt? Vad betyder den vitklädda gestalten? Det är en fråga som utan tvekan är öppen för subjektiva tolkningar. En försvunnen eller förlorad kärlek? Döden? Något helt annat? Det är nog upp till var och en att tolka, men oavsett så är det en extremt visuellt vacker film! Nämnde jag det makalösa fotot?

Tommy Söderberg

Récompence
Regi: Ronny Carlsson
2010
Horror

Diskutera filmen på vårt Forum!

This Review in English:

Récompence