Primal

Recensions-exet är sponsrat av

och vill du köpa filmen kan du t.ex. göra det här:

This Review in English

Några studenter reser långt för att få se 10 000 år gamla klippmålningar. När de är framme upptäcker de att de måste ta sig igenom en sista tunnel för att nå riktigt ända fram. Väl framme blir en av den smittad av något genom någon sorts blodiglar och förvandlas till något som inte är mänskligt. Mel, som flickan heter, blir omåttligt stark och våldsam och har inga problem att kasta omkring de andra som om de vore klädesplagg. Hon springer snart till skogs men terroriserar de andra i lägret. Det visar sig att det finn något i tunneln som hon skaffar mat till, om de är hennes gamla vänner eller vilda djur har inte så stor betydelse för henne. Snart är det bara frågan om överlevnad och ingen annat – att döda eller dödas!

2011-08-02

Ska jag vara ärlig så förväntade jag mig att det här skulle vara en ganska billig splatterfilm, men jag är glad att det inte var det. Agerande framför kameran är riktigt bra och jag vet inte om det är för att det är en australiensisk produktion som det känns lite mer seriöst. Det finns ingen direkt humor och det gillar jag. Man kan ta hela filmen seriöst och det är alltid (nästan) bra! Handlingen är väl inte den djupaste som finns men karaktärerna är trovärdiga och bra porträtterade. Det är till och med lite skrämmande emellanåt och det tillhör ju inte vanligheterna.

Men även om det inte är en splatterfilm innehåller den en del bra gore. Det är inte over-the-top på något sätt utan håller sig på en behaglig och trovärdig nivå. De förvandlande/muterade människorna har riktigt snygg makeup men ett par scener framåt slutet är väl kanske sådär om man ska vara ärlig. Men det är egentligen bara ett par ögonblick med lite för mycket CGI och inget att klaga på. Det finns en stor spänning även om man kan räkna ut vad som ska hända här näst mest hela tiden.

Men det finns också saker man inte vet någonting om alls och som väcker min nyfikenhet. Klippmålningen berättar en historia men den är inte sätt att tolka. Det finns uppenbarligen en närvaro av något slag i tunneln/grottan, men vad är det? Man får lite pusselbitar här och där fram till slutet då man får redan på precis vad det är – eller? Det finns en osäkerhet i vad som egentligen händer och hur filmen egentligen slutar. Men om det är ett lyckligt eller olyckligt slut får vi nog vänta och se om det någonsin kommer an Primal 2.

Inte för att det egentligen behövs någon. Jag menar, den här var bra eller mycket bra men den klarar att stå på egna ben. Vi behöver inga fortsatta förklaringar för att förstå grundhistorien. Vi klarar att leva i viss ovisshet och det är till och med en av storheterna med den. Om du inte har sett den, gör det nu!

Tommy Söderberg

Primal
Regi: Josh Reed
2010
Horror


Diskutera filmen på vårt Forum!

Primal