Vill du köpa filmen kan
du t.ex. göra det här:


Då andra världskrigets allierade styrkor förklarar krig mot kejsardömet Japan beslutas att alla bevis av enhet ”731” måste förstöras och dess aktivitet som forskningscentrum hållas hemlig till varje pris. Papper eldas upp, laboratorium förstörs, försökskaniner (Maruta) arkebuseras i massavrättningar och personalen i form av soldater och annan stab beordras att återvända till japan. Detta sker tågledes men det visar sig att resan inte alls går lika smärtfritt som man hade trott då en av passagerarna blivit smittat av det dödliga pestviruset från basen.

2006-09-18

Direkt i inledningen börjar filmen med en tillbakablick ackompanjerad av en berättarröst så vi säkert ska förstå vad som tidigare hänt. Visst, det kan väl hända att man inte sett de tidigare två filmerna, men hur troligt är det egentligen? Ganska onödig information alltså.

Annars följer historien direkt på ettan och man kan sätta tvåan som en lite parantes i själva berättelsen. Man använder också ett grepp man använde i första filmen och det är att under själva förtexterna använda sig av autentiska krigsbilder för att öka trovärdigheten och verklighetskänslan.

Det finns dock en klar skillnad mellan den här filmen och dess två föregångare, dels så innehåller den inte alls så mycket upprörande våld och dels som är den mer lik ett ”vanligt” krigsdrama till sitt upplägg. Det handlar mer om krigets efterdyningar i form av posttraumatisk stress och andra symptom som kan tyda på stora påfrestningar. Kanske beror och några av symptomen på det faktum att soldaterna för stränga order om att de inte undra några omständigheter får avslöja något om enhet 731 och heller inte söka upp varandra när de väl kommit hem. De får heller inte ta anställning som tjänare eller betjänt i det civila livet, allt detta är belagt med dödsstraff om det uppdagas.

Att Ito, som en av passagerarna på tåget heter, blivit smittad av pesten gör naturligtvis inte att påfrestningarna minskas heller. Det är också med honom som tankarna på med vilken grymhet man egentligen utfört experimenten börjar. En efter en börjar de förstå att de faktiskt använt riktiga människor och inte förbrukningsmaterial till sina försök och när vi för följa detta i tillbakablickar får man uppfattningen av att de skäms något över sitt handlande.

Jag tyckte personligen att den här filmen var betydligt bättre än sin föregångare, men är man ute efter sjuka experiment är den naturligtvis inget att ha och den kan heller inte jämföras med det underbara originalet.

Tommy Söderberg

Men Behind the Sun 3
Regi: Godfrey Ho
1994
Drama/Krig

 

Diskutera filmen på vårt Forum!

Men Behind the Sun 3