Vill du köpa filmen kan
du t.ex. göra det här:


Det här är berättelsen om Kapten Jack Aubrey (Russel Crowe) eller Lucky Jack som han också kallas. Hans skepp blir anfallet av en större och snabbare fransk fregatt och då det råder krig mellan Frankrike och England måste motståndet krossas till varje pris. Lucky Jack är en erfaren kapten som är älskad av sin besättning. Tillsammans börjar de jaga den franska fregatten till världens ände om så skulle vara. Samtidigt får vi följa vänskapen mellan kaptenen och hans vän doktorn som gång på gång ifrågasätter beslut och ventilerar sina egna åsikter. Men trots att vänskapen dem emellan består så finns det något större som vajar i bakgrunden… Plikten är viktigast utav allt! Eller är den det egentligen?

2004-04-16

Till en början känner man inte riktigt att man verkligen befinner sig ombord på en båt. Miljön känns aningen främmande och nästan lite surrealistisk. Efterhand så vänjer man sig dock vid detta och man sjunker djupare och djupare in i handlingen. Märkligt nog så tycks stämningen av båt stärkas längre in i filmen, detta kanske för att Peter Weir är konsekvent och inte svävar ut från konceptet.

Skådisarna gör alla makalösa prestationer ledda av Peter Weir bakom kameran. Nu tillhör jag inte dem som har sett mängder av hans filmer men jag vågar trots det påstå att man ganska tydligt känner igen hans stil här. Karaktärsutvecklingen är strålande och man lär verkligen känna personerna ombord. Bra gjort alltså!

Manuset skulle egentligen kunnat ha varit skrivet för Star Trek och Russel Crowe spelat Kapten James T. Kirk. Mycket känns tydligt igen från denna kultserie och framförallt relationen mellan kaptenen och doktorn skulle kunna vara hämtad därifrån. För mig är inte detta något negativt då jag verkligen gillar den gamla serien men det kanske vore skojigare om det hade känts nytt och fräscht!

Detta är heller inte den enda referensen man hittar. För de som är bekanta med Samuel Taylor Coleridge's Poem från slutet av 1700-talet, Rime of the ancient mariner, finns ytterligare ett par referenser. Kanske inte så tydliga med de finns där trots allt.

Tommy Söderberg

Master And Commander
Aka: Master and commander: the far side of the world
Regi: Peter Weir
2003
Master and Commander: The Far Side of the World