Recensions-exet är sponsrat avoch vill du köpa filmen kan
du t.ex. göra det här:Som alla vet så kan man tävla inom allt, så varför inte klassiska arkadspel som Pacman, Tetris och givetvis Donkey Kong? Några få tar det hela ett steg längre och gör alla de uppoffringar som krävs för att kunna bli bäst i världen. Fascinationen att slå gamla rekord blir en levnadsstil och det får helt enkelt inte finnas några hinder i vägen. För Steve Wiebe är det den legendariske Billy Mitchells tjugo år gamla Donkey Kong rekord som är föremål för utmaningen. Men att utmana mästarnas mästare visar sig vara lättare sagt än gjort.

2009-02-07

Det här är mycket underhållande dokumentär, men om den är helt objektiv är en annan femma. Intrycken man får av rekordhållaren Billy Mitchell är minst sagt hycklande och han verkar inte alls intresserad av att möta sin utmanare på lika villkor. Om sedan detta speglar verkligheten på något sätt eller är filmskaparens personliga uppfattning om hur saker och ting gick till är en annan fråga. Hur som helst får inte jag som åskådare intrycket av någon speciellt sympatiskt person, snarare någon som med alla medel som står till buds vill misskreditera sin motståndare och söka fördelar på andra sätt än via sin spelskicklighet.

Det motsatta kan man säga om utmanaren Steve Wiebe, som framstår som världens helyllepappa. Man påbjuds sympatiska känslor för honom genom att beskriva vilken uppväxt han har haft, hur han aldrig varit bäst på någonting och hur han inte riktigt verkar ha hittat sig själv och sin plats här i livet. Dock har han funnit sin kärlek till Arkadspelet Donkey Kong…

Men filmen behandlar mer är dessa båda kombattanters bakgrund och spelskicklighet. Vi får också ta del av Twin Galaxies International Scoreboard som administrerar allehanda poängrekord vad gäller arkadspel. Vilka mängder av videoband de får tillskickade sig där det bevisas att man slagit nya rekord i det ena eller andra spelet och man kan knappast föreställa sig vilken arbetsinsats som krävs för att säkerställa att allt verkligen går rätt till i alla lägen. Däremot kan man kanske ifrågasätta om organisationen inte gör sig skyldig till jäv när man låter den regerande rekordhållaren utreda riktigheten i utmanarens resultat. Likaså känns det märkligt av denne rekordhållare att kräva att utmanaren genomför sina spel offentligt och göra en stor sak av det samtidigt som han själv tydligen inte har några problem att bevisa sina höga poäng på ett videoband. Ett videoband vars äkthet dessutom insisueras vara tvivekakigt.

Hur som helst så är det här slutligen en film om eldsjälar. De som lever för det de älskar och gör att för att uppfylla sina drömmar. Många av dem verkar vara tämligen speciella människor, men det är kanske något som krävs för att kunna hålla på med det här på en så hög nivå som det faktiskt handlar om. Och alla som har en fanatiskt intresse av någonting kan säkert känna igen sig i många situationer. En sak är i alla fall säker, jag testade Donkey Kong här och klarade inte ens första banan…

En mycket underhållande dokumentär!

Tommy Söderberg

King of Kong
Regi: Seth Gordon
2007
Dokumentär

Diskutera filmen på vårt Forum!

King of Kong