Vill du köpa filmen kan
du t.ex. göra det här:


Ett High School basketlag har vunnit en prestigefylld bortamatch och sitter därför och firar i bussen som är på hemfärd. Glädjen övergår dock snart till skräck då bussen drabbas av punktering och blir stående ute i ödemarken. Plötsligt dyker en köttätande uråldrig varelse upp och börjar döda dem, en efter en. Hur ska de lyckas undkomma detta monster som var 23:e år dyker upp på jorden för att äta?

2004-11-20

Jeepers Creepers var en positiv överraskning - under drygt halva speltiden. Då "Creeper" (eller vad man nu ska kalla monstret?) under filmens andra hälft fick en mer framträdande roll försvann plötsligt spänningen. Till slut blev filmen alldeles för överdriven och oläskig. Jag kunde konstatera att filmen som fått så många lovord faktiskt bara var hyfsad.

Då det stod klart att en uppföljare skulle komma var det väl egentligen inte någon som blev överraskad? Regissören Victor Salva (som också stod för regin i den första filmen) levererar i och med denna uppföljare en film som tar vid där den förra slutade, d.v.s. då alla spänning är som bortblåst. "Creeper" känns så himla överdriven. Nu har han till och med lärt sig att tillverka knivar och kaststjärnor av sina offer.

Filmen utspelar sig nästan hela tiden i skolbussen. Det blir tjatigt i längden. Med jämna mellanrum kommer "Creeper" och tar någon av ungdomarna, däremellan så händer faktiskt ingenting. Jeepers Creepers 2 är en enda lång upprepning, inget nytt under solen, ingen dramatisk vändning i handlingen. Filmen är helt enkelt alldeles för simpel. Sedan så kan man ju inte låta bli att undra om ungdomarna är helt dumma i huvudet. Då de upptäcker att bussdörren är låst så klassar de sig själva som instängda, fångade. De har tydligen inga som helst planer på att krypa ut genom bussfönstren (glasrutorna är sedan länge utslagna) och sticka därifrån. Men okej, det kanske inte är ungdomarnas fel ändå - vi lägger skulden på Victor Salva istället. Han är ju trots allt även manusförfattare.

Finns det ingenting positivt att nämna? Jo, faktiskt två saker, inledningen är bra. Vi får se hur en pojke befinner sig på en stor åker för att sätta upp en fågelskrämma. I bakgrunden ser vi flera fågelskrämmer som alla ser oerhört skräckinjagade ut. Det visar sig snart att en av dem inte är en fågelskrämma, utan att det är en utklädd "Creeper". Stackars pojke! Sedan så uppskattas miljön utanför skolbussen. Alltså, den amerikanska landsbygden med stora, breda åkrar - lång ifrån civilisationen. Ska man nämna en tredje sak så är väl det att man sett betydligt sämre skådespelare i andra filmer.

En blek uppföljare till ett hyfsat original. Jeepers Creepers 2 är både alldeles för simpel och tråkig. Hoppas att trean blir betydligt bättre än såhär, för en sådan kommer väl?

Johan Nord

Jeepers Creepers 2
Regi: Victor Salva
2003
Horror
Jeepers Creepers 2