Vill du köpa filmen kan
du t.ex. göra det här:


År 2445 åker professor Yilo och hans klass till den gamla planeten Jorden på studieresa. Under sin vistelse på planeten hittar de två nedfrusna kroppar: En ung vacker tjej och en stor mystisk man med machete och hockeymask. Ungdomarna tar med sig kropparna ombord på rymdskeppet som de anlände med, något som visar sig vara ett ödesdigert misstag. Då en kvinnlig elev börjar undersöka den ena kroppen så är hon omedveten om att det är en galen massmördare som ligger på britsen - och att denne börjat tina upp...

2004-09-20

Denna film var från början tänkt att heta Jason In Space. Jo, ni hörde rätt! För även om man sedan döpte om filmen till Jason X (för övrigt en snygg titel) så utspelar sig denna Fredagen Den 13:e-del i rymden, säg adjöss till Jason Vorhees hemtrakter. En av anledningarna till att regissören James Isaccs valt att skippa det nedgångna sommarlägret och dess närliggande sjö tror jag beror på att han känner att konceptet måste förändras. Till viss del förstår jag honom. Jag gillar verkligen idén med att låta en hockeymaskerad galning stryka omkring i tät vegetation och spana på pilska tonåringar som snart ska få smaka hans machete (misstolka inte det där). Men i ärlighetens namn så vet vi, både du och jag, att de senast utkomna filmerna med den handlingen varit allt annat än bra. Fredagen Den 13:e-serien måste få en ny "look" (såvida inte en duktig regissör tar hand om en eventuell nästa del). Jag ställer mig dock ytterst tveksam till att förflyttelsen av Jason till rymden är det bästa tillvägagångssättet.

Jason Vorhees befinner sig som sagt i rymden. Det stora svarta visar sig inte göra honom rättvisa. "Fredagen Den 13:e Del 10" är inte sämre än de närmast föregående delarna (vilka är usla!), men i jämförelse med världens övriga skräckfilmer/rysare står den sig slätt. Det finns liksom inget som imponerar, inget originellt. Skådespelarna är fortfarande dåliga, d.v.s. värda att bli mördade, på film alltså. Effekterna är väl kanske okej, eller? Hursomhelst så är allt i den här produktionen bara mediokert eller sämre.

Det bästa i Jason X är då just Jason, för en kort stund, hittar hem till Camp Crystal Lake. Det absolut sämsta är den obehagliga, men inte skrämmande, filmmusiken (med undantag för de klassiska "viskningarna" eller vad man ska kalla det).

Ännu en dålig film där Jason Vorhees har huvudrollen. Borde ha inneburit slutet för serien, men sidofilmen Freddy Vs. Jason kanske har öppnat vägarna för att vi åter ska få se Mr. Vorhees svinga sin machete?

Johan Nord

Jason X
Aka: Friday the 13th: part 10
Regi: James Isaac
2001
Horror
Jeepers Creepers 2