Recensions-exet är sponsrat avoch vill du köpa filmen kan
du t.ex. göra det här:Succéförfattaren Dan Brownhänförde världen med The Da Vinci Code men för den skrev han Angels and Demons. Liksom den mer kända av historierna – The Da Vinci Code, bjuder Angels and Demons på komplicerade konspirationsteorier. Här ges den historiska bakgrunden till Dan Browns roman med hjälp av historiker och andra lärda människor på området.

2009-08-02

Till att början med måste jag väl konstatera att jag faktiskt inte sett själva filmen Angels and Demons eller läst Dan Browns roman och jag har enbart sett den här dokumentären som ett sätt att utforska religiösa maktspel i maktens korridorer – Vatikanen. Därför kan jag inte jämföra de teorier som framläggs här med de som förekommer i den egentliga berättelsen. Dock är det rejält mycket som jämförs på det sättet. Men även om man inte sett eller läst historien är det inga direkta problem att hänga med.

Själva dokumentären är av en ganska spektakulär typ, en som söker att chockera och uppröra eller hänföra sina tittare. Det känns som om man medveten försöker skapa någon form av sensationalism, nästan lite i stil med Zeitgeist the movie. ”Bevisen” känns tvivelaktiga och det hela handlar istället, i mångt och mycket, om rena spekulationer och teorier som råkar passa åtminstone viss fakta.

Det är svårt att få några övergripande svar och det känns som om man flaxar lite hit och lite dit, upprepar sig en hel del och konspirerar i största allmänhet. Förrutom den hemliga sällskapet Illuminti, som det främst handlar i avseenden som ursprung och historia tas det också upp ett annat mytomspunnets sällskap som först på senare år börjat öppna sig lite mot allmänheten – Frimurarna. Det talas om att Illluminati infiltrerat frimurarnas organisation och att det skulle vara frimurarna, som genom en hemlig uppgörelse, egentligen står världen. Tror man på det känns det säkert mycket intressant, något annat kan jag inte tro. Men vi skeptiker kanske behöver lite mer kött på benen än vad dokumentären klarar av att leverera med sina chockerande teorier. Det blir liksom inte helt trovärdigt.

Nu menar jag förstås inte att undergräva kunskapen hos de experter som framför i filmen och heller inte att min egen kunskap skulle överstiga dessa men det blir inte riktigt trovärdigt och på tok för grunda påståenden utan substans för mins smak. Se den gärna med ett öppet sinne, men var vaksam och skeptisk mot dess innehåll. Steget från konspirationsteorier till propaganda är inte så långt…

Tommy Söderberg

Illuminating Angels and Demons
Regi: Dan Hall, Geof Petch
2005
Dokumentär

 

Diskutera filmen på vårt Forum!

Illuminating Angels and Demons