Vill du köpa filmen kan
du t.ex. göra det här:


Familjen Katakuri har lämnat sitt gamla liv bakom sig och öppnat ett hotell mitt ute i ingenstans. I framtiden ska en stor och viktig väg passera precis intill hotellet men vägbygget dröjer och under tiden kommer inga kunder till hotellet. Stämningen i familjen är allt annat än god men pappan tycker ändå att om de bara håller ihop kommer allt lösa sig. Så en mörk och regning natt kommer en ensam man vandrande i stormen och knackar på deras dörr. Han ber om ett rum för natten. Hela familjen blir överlycklig över att äntligen ha fått en kund, nu kanske deras tur vänder. Nästa morgon är mannen död. Man beslutar att inte rapportera det till polisen utan bara göra sig av med kroppen och fortsätta som om inget hänt. Men familjens problem har bara börjat och högen med döda gäster växer. Dessutom tittar den lokala polisen in.

2004-09-05

Takashi Miike, mannen bakom bland annat mästerverk som "Audition" och "Ichi the Killer", ligger bakom denna japanska musikalversion av den koreanska filmen "The Quiet Family".

Filmen inleds med en riktigt speciell och på gränsen till surrealistisk dockanimation, vilket sätter tonen för hela filmen. Det är dessutom inte det enda stället man använt dockor. Detta är en lek med filmmediet och animatören lär ha haft väldigt fria händer i sitt arbete. Dessutom är det en riktigt skruvad berättelse om en väldigt otursförföljd familj.

"The Happiness of the Katakuris" har beskrivits som en japansk "Sound of Music" med zombies och den beskrivningen är inte HELT fel, även om det bara är zombies med i en enda scen, och då som dansare i ett sångnummer. Detta är makabert, om än inte så fruktansvärt blodigt. Det är också en väldigt bra blandning av de olika genrer filmen passerar genom, men mest av allt är det väldigt underhållande.

Halva tiden jag såg filmen satt jag och antingen skrattade eller bara log av njutning och resten av tiden kändes det som om jag skulle tappa hakan totalt, för så fort man tror att nu kan det inte bli konstigare blir det det men som en röd tråd genom allt detta galna elände går familjens, många gånger ansträngda sammanhållning och krampaktiga tro på att allt ändå ska ordna sig till slut, på något sätt.

Så hur går det då för familjen Katakuri? Ja det får du faktiskt se filmen för att få reda på för "The Happiness of the Katakuris" är väl värd att se.

Tobias Eggeby

The Happiness of the Katakuris
Regi: Takashi Miike
2001
Musikal/Komedi/Horror
The Happiness of the Katakuris