Vill du köpa filmen kan
du t.ex. göra det här:


Mikey (Sean Astin) och Brandon Walsh (Josh Brolin) är två bröder som tillsammans med sina föräldrar tvingas att lämna sitt hem med anledning av stadsutveckling som gör att husen i området måste rivas. Dvs. om de inte kan komma upp med en rejäl summa pengar, vilket visar sig inte vara så lätt. Men när Mikey hittar en skattkarta som tillhörde den berömde "One-Eyed" Willy och vägen till hans försvunna skatt blir han eld och lågor. Han och hans bror och några vänner beger sig iväg för att följa kartan och dess skatt i hopp om att kunna rädda sina hem. Ingången till grottan lokaliseras, men den ligger under huset som Fratelli familjen äger, en förrädisk grupp av tjuvar som försöker att hinna före "Goonies" till skatten.

2004-07-18

Denna lysande ungdomsfilm bjuder på bra underhållning och en massa äventyr med en rätt stor gnutta humor i. Karaktärerna är dock lite underliga, men det gör det hela bara mer komiskt. Först har vi "Data" (Jonathan Ke Quan) och hans hopp om att bli lika uppfinningsrik som sin pappa, men allt han gör bli en enda katastrof, men han är lika glad för det. "Chunk" (Jeff Cohen) den lite tjockare killen i området som givetvis älskar allt som har med mat att göra och är väldigt klåfingrig. Men "Sloth" (John Matuszak) stjäl hela filmen med sin speciella personlighet och sitt deformerande ansikte. När man tänker på Goonies tänker man på fyra saker. 1. piratskepp 2. tonåringar 3. familjen Fratelli och sist men inte minst 4. Cyndi Lauper.

De är verkligen "good enough" och de går tillsammans in i en minnesvärd resa. Beröm till Richard Donner för att han gjorde den här filmen som jag har tittat på så många gånger och kan säkert se hur många gånger som helst. Jag väntar fortfarande ivrigt på en uppföljare, men man får säkert bara drömma om den. Fast å andra sidan, skulle det komma en kanske man bli rätt besviken om den inte är i samma stil som den första. Men jag tar chansen i alla fall.

Anne Ramsay gör sin roll strålande som Mama Fratelli, lite tragiskt dock att hon inte så långt efter filmen (3 år) gick bort i strupcancer. En del av skådisarna har lyckats bra efter filmen, Corey Feldman (Mouth), gick vidare och var med i Stand By Me & Gremlins, därefter valde han tyvärr sämre filmer att medverka i. Sean Astin (Mikey) valde inte heller han speciellt minnesvärda filmer, inte förrän han fick rollen som Sam i sagan om ringen trilogin. Då reagerade man igen och kom ihåg honom som Mickey i Gonnies. Josh Brolin (Brad) har fortsatt i filmens värd han också, jag följde honom i Ponnyexpressen som James Butler Hickok, senast jag såg honom var i Hollow man.

Filmen har allt man behöver för att njuta och ha det trevligt, en skattkarta, en hemlig underjordsgång, fällor, pirater och givetvis det onda möter det goda. Musiken är bra, typiskt 80-tal och det är ju inte helt fel alls.

Måste bara få avsluta med en extra kommentar, Chunk är ju en underbar karaktär som man njuter av till fullo, hans kommentarer och repliker är ju ljuvliga. (truffle shuffle, hostage crisis, Dead things Mikey! Dead Things!)

Linda Snöberg

The Goonies
Regi: Richard Donner
1985
Äventyr/Komedi/Thriller
The Goonies