Vill du köpa filmen kan
du t.ex. göra det här:


Dr. Tess Coleman (Jamie Lee Curtis) och hennes 15-åriga dotter Anna (Lindsay Lohan) kommer inte riktigt överens. De bråkar ständigt om vem som har det jobbigaste livet och den svåraste tillvaron, en ganska vanlig relation mellan tonåring/förälder. En kväll på en kinarestaurang blir de förtrollade av en gammal dam. De byter kroppar med varandra och upptäcker båda att den andres liv kanske inte alltid är den dans på rosor som de alltid trott.

2004-04-25

Jag såg den här filmen med hyfsat vidöppna ögon, med vilket menas att jag givetvis hade 1976 års version i bakhuvudet men verkligen försökte att inte låta mig påverkas för mycket av det. Naturligtvis var det tämligen svårt eftersom jag verkligen gillar den filmen.

Redan från början märker man att det kommer att bli en hel del situationskomik och då har de ändå inte bytt kroppar ännu. Trots det börjar den lite långsamt och tveksamt. Jag var väldigt fundersam så långt eftersom jag trots mina ansträngningar jämförde alltför mycket med originalet.

När väl bytet äger rum och den verkliga filmen börjar, så finns det inte en lugn stund kvar längre, det blir helgalet mest hela tiden. Jag märkte att jag faktiskt började gilla den här filmen mer och mer. Ett litet minus måste dock sägas vara den extremt övertydliga moralen framför allt i slutskedet.

Ska man då trots allt jämföra den här versionen med 1976 års film så måste man säga att Lindsay Lokan inte är någon Jodie Foster. Men den här filmen fokuserar å andra sidan inte på samma sätt. Här ligger fokus mer på modern (Jamie Lee Curtis) och det var nog tur. Hon sköter sig verkligen med bravur och håller klart högre klass än vad Barbara Harris gör i originalet. Det skulle ha varit riktigt kul att se kombinationen Jamie Lee Curtis/Jodie Foster men det går ju tyvärr inte av förklariga skäl.

Tommy Söderberg

Freaky Friday
Regi: Mark S. Waters
2003
Komedi
Freaky Friday