Vill du köpa filmen kan
du t.ex. göra det här:


Alex Browning (Devon Sawa) ska tillsammans med sin klass åka till Frankrike. Strax innan de lyfter ser han framför sig hur planet han just satt i, exploderar i ett eldhav och samtliga passagerare dör. Panikslagen försöker han övertyga de andra passagerarna om vad som kommer att hända och under tumultet kastas Alex och fem andra personer av flygplanet. Alla är irriterade på honom, men när då flyget lyfter och gör precis det som Alex sa att det skulle göra, explodera. De blir chockade men samtidigt glada inombords att just de inte var med på planet. När Alex sedan försöker återgå till ett normalt liv kommer han till insikt om att det var ödesbestämt att han och de andra överlevande skulle möta döden i olyckan. En efter en går de en brutal död till mötes. Alex och de vänner han har kvar i livet måste nu slå sig ihop för att ändra ett till synes orubbligt öde. Men kan man lura döden?

2004-04-21

Jag tror att det är säkert att säga att varje individuell person har olika känslor för döden, en del är rädda för den, andra förnekar sina känslor för den och en del tycker att den är välkommen när den kommer.

Final Destination är en mycket cool mystisk skräckfilm med anständigt bra skådisar, Kerr Smith var kanske lite irriterande och den första delen av filmen var lite seg. Specialeffekterna var bra på många ställen och speciellt bra när planet exploderade. Gillar även scenen med den brutna kraftledningen.

Atmosfären speglas runt en oförklarlig karaktär som förföljer dom och dödar dem en efter en, nämligen döden. Tonårsföräldrarna lämnas väldigt mycket utanför historien, om det är något man ska klaga på. Något jag inte tyckte var så bra heller var att man aldrig fick reda på varför Alex hade förvarningar.

Det stora problemet med filmen var kanske att de inte såg ut som tonåringar, den enda som gjorde det var Devon Sawa som är underbar som Alex. Han hanterar sin karaktär från en vanlig kille till att bli isolerad psykiskt inombords på ett helt strålande sätt.

För det mesta är tonårsskräckfilmer så att en galen mördare springer runt och dödar med ett skarpt föremål, men Final Destination är för smart för att falla i den klichén. Om du gillar helt galna dödsscener så får du inte missa uppföljaren, den är rysligt bra den också och har ännu mer galna mord.

Linda Snöberg

Final Destination: You can´t cheat death
Regi: James Wong
2000
Horror
Final Destination