Recensions-exet är sponsrat av

och vill du köpa filmen kan du t.ex. göra det här:
Två killar – Rickie och J.T. (Shiloh Fernandez och Noah Segan) som egentligen inte har så mycket gemensamt, förutom att de är bästa vänner och tycker om att umgås med varandra, drar till ett gammalt nedlagt mentalsjukhus. De dricker öl och vandaliserar för nöjes skull tills de upptäcker en dörr bakom lite gamalt bråte. Först förefaller den vara låst men vid en närmare betraktelse har den rostat fast. Efter lite målmedvetet arbete lyckas de dock öppna den. Där innanför möts de av synen av något de inte hade väntat sig - något som de verkligen inte väntat sig! Där ligger nämligen en naken kvinna fastkedjad som förefaller vara död. När det visar sig att hon mot alla odds faktiskt inte är död tätnar mysteriet. Men det spelar ingen roll för J.T. som vill behålla henne som sexslav…

2011-03-24

På omslaget kan man läsa ett citat om att den här filmen en smart tonårsskräckis. Bara där borde man egentligen rygga tillbaka för tonårsskräckisar brukar verkligen vara högst mediokra. Men faktum är att jag håller med om att filmen är smart! Den lyckas skapa en riktigt ruggig och spännande stämning utan att till synes anstränga sig. Skådespeleriet är riktigt bra från de två killarna – och det är väl de som står för det mesta av skådespeleriet. Självklart finns det några biroller också, men de sköter sig ypperligt också! Det var faktiskt befriande att det funkade så bra på detta plan.

Egentligen så är den enda nackdelen jag kan se att bakgrunden och förklaringarna inte utvecklas så mycket. Man fokuserar på att det förhåller sig på ett visst sätt – kvinnan finns där, men inte varför saker och ting har blivit som de har blivit. Det är lite synd för hade man ägnat lite mer kropp åt detta hade filmen varit ännu bättre, det kan jag garantera. Att hemlighålla saker för publiken är förvisso ofta ett smart drag, men man måste ge publiken något att fundera på i så fall.

"riktigt ruggig och spännande stämning"

Det är ju ingen splatterfilm eller ens en gorefilm, men de effekter som finns är av yttersta klass och det ser riktigt bra ut! Miljön – det gamla nedlagda mentalsjukhuset ser trovärdigt ut men det allra bästa är manuset trots att jag riktade viss kritik mot det ovan. Den gradlösa förändringen av vänskapen när kvinnan kommer in i bilden är magnifik! J.T.s besatthet av kvinnans egenskaper förändrar honom på ett mycket bra sätt. Det är nästan så att man tror att det är på riktigt.

Hur ska man sammanfatta det här då? Jo, att filmen helt klart är annorlunda jämfört med vad man kan förvänta sig av en tonårsskräckis. Den är bra genomförd fast med vissa förbihåll, rent tekniskt är det verkligen inget fel och skådespeleriet är kanon!

Tommy Söderberg

Deadgirl
Regi: Marcel Sarmiento, Gadi Harel
2008
Horror/Thriller

 

Diskutera filmen på vårt Forum!

Deadgirl