Vill du köpa filmen kan
du t.ex. göra det här:


Filmen kretsar kring den blinda ex-reportern Arno som livnär sig på att göra korsord och den skrupelfrie reportern Giordani som börjar nysta i vad som börjar med ett till synes resultatlöst inbrott men som snart mynnar ut i flera mord på de inblandade. Snart är de själva, och Arnos skyddsling, hotade av mördaren och de måste få tag i mördaren snart, innan de själva blir offer för honom. Kan mördaren vara någon av de anställda på medicinföretaget som inbrottet sker hos, eller är det någon annan, helt okänd gärningsman som de är ute efter? Jakten går från kyrkogårdar till hustak och det är en farlig situtation som Arno och Giordani gett sig in i. Ska de klara sig med livet i behåll, och samtidigt lyckas få tag i mördaren?

2007-08-05

Argento har med denna film återigen lyckats att koka ihop en fantastisk film som bjuder på i stort sett allt genren har att erbjuda. Detta är den andra delen i hans djur-trilogi, och även om den inte är lika bra som hans debutfilm Bird with the crystal plumage lär man som Argentofil knappast bli besviken på denna. Det blev inte jag iallafall. Cat o' Nine Tails är en film som fått oförtjänt mycket negativ kritik. Folk avfärdar den som tråkig eller medelmåttig, något jag inte kan förstå alls.

Filmen är inte värst blodig, men det som den "saknar" där tar den igen på alla andra punkter. Mordscenerna är väldigt snyggt gjorda, och det i stort sett enda man får se av mördaren är ögonen, ett grepp från regissören jag tycker fungerar utmärkt och bidrar till att höja den mystiska stämningen ännu ett snäpp. Fotot är som i Argentos filmer även här mycket snyggt och det bjuds på en mästerlig kamerateknik som tillsammans med Ennio Morricones fantastiska soundtrack skapar en grym stämning som håller sig filmen igenom.

Storymässigt är filmen även där ett lysande exempel på hur man ska göra. Det är bra tempo och vissa scener är riktigt spännande. Dialogen känns välskriven och karaktärerna känns inte på något sätt platta eller trista. Man finner snabbt sympati för den blinde Arno som är en mycket godhjärtad man. Det bjuds på många plottwistar som förvirrar tittaren och gör det svårare att lista ut vem det är som ligger bakom alla mord.

Denna film kommer jag utan tvekan att se om flera gånger, och det skulle inte förvåna mig om betyget höjs vid den tittningen. Detta är en giallo alla anhängare av både Argento och genren i sig borde se, för den bjuder på välregisserad och spännande underhållning under de 100 minuter den håller på!

David Larsson

Cat o' Nine Tails
Regi: Dario Argento
1971
Genre: Thriller

Cat o' Nine Tails