Vill du köpa filmen kan
du t.ex. göra det här:


Tonårsflickan Carrie White lever med sin religiöse (och galna!) mamma i en amerikansk förort. Hon är skolans största mobbingoffer och blir illa behandlad dagligen. I samband med att hennes förtvivlan och ilska stiger upptäcker Carrie att hon kan få saker att röra på sig via hjärnan, s.k. telekinesi. Människorna i Carries omgivning är omedvetna om hennes krafter och anar inte vilken tidsinställd bomb hon är som kan explodera när som helst vid minsta motgång. Då det sista skolåret går mot sitt slut och det är dags för den årliga skolbalen har några av mobbarna lagt upp en plan för hur de ska jävlas med Carrie en sista gång. Förnedringen blir för mycket för Carrie som inte kan hålla tillbaka sina känslor…

2004-09-12

Filmen bygger på skräckmästaren Stephen Kings debutbok med samma namn. Boken blev en succé, men personligen så tyckte jag att den var dålig. En filmatisering var oundviklig och regissören Brian De Palma lyckades faktiskt göra filmen till en klassiker. Dags att ta reda på hur bra den är.

Efter att ha sett den här s.k. skräckklassikern slår det mig att den var ganska tam. Det känns inte som en skräckfilm, snarare en thriller - eller varför inte klassa Carrie som en dramafilm om mobbning. Troligtvis så har man valt att placera filmen i kategorin Skräck p.g.a. slutet. Även om det idag känns relativt tamt (blodfattigt) så går det inte bortse från att många får sätta livet till. Mer tänker jag inte avslöja. Men jag måste säga att jag inte gillar filmens upplösning. Det känns inte helt korrekt, vad vill Stephen King/Brian De Palma säga? " Efter regn kommer solsken, och sedan regn igen"?

Sissy Spacek är sig inte lik. Jag har tidigare bara sett henne i filmer som vuxen. Hade jag inte sett Spaceks namn i rollistan så hade jag aldrig upptäckt att det var hon som spelade Carrie. John Travolta däremot, som här gör en av sina allra första roller, går det inte att ta miste på.

Spacek, som nämnts ovan, gör en bra skådespelarinsats. Efter att ha sett nyinspelningen från 2002 så har jag, såhär i efterhand, insett att hon var bättre än jag först tyckte. I remaken så spelades Carrie av Angela Bettis, och även om hon gav ett klart godkänt intryck så är hon inte av samma kaliber som Spacek. Den "nya" filmen fick mig att inse att skådespelarinsatserna i den äldre versionen är ganska svårslagna.

En klassiker, men för den skull inget mästerverk. Betyget hamnar någonstans vid/över medel.

Johan Nord

Carrie
Regi: Brian De Palma
1976
Horror/Thriller/Drama
Carrie