Vill du köpa filmen kan
du t.ex. göra det här:


I en framtid när samhällsstrukturen är på väg att falla introduceras en ny lag i Japan. En lag som gör det möjligt för myndigheterna att kidnappa skolungdomar till spelet som man kallar för "Battle Royale". Spelet går ut på att ungdomarna ska döda varandra tills bara en återstår. En mycket sadistisk lek, men samtidigt det enda sätt som återstår för att få bukt med det växande ungdomsproblemet.

Det här är troligtvis den film som gjort störst intryck på mig under hela 2000-talet. I nästan två timmar sitter man trollbunden, oförmögen att flytta ögonen från Tv-rutan. Redan tidigt när man inte har en aning om vart det hela ska leda känner man att det här kommer att bli något riktigt speciellt. Våldet, för det här är en våldsam film, är trovärdigt och realistiskt. Att filmen har ett politiskt budskap maskeras skickligt av den groteska handlingen som blandas med flashbacks och riktigt sentimentala kompisrelationer. Tanken är ju trots allt att döda sina kamrater för att själv överleva.

Trots detta finns det en påtaglig humor genom hela filmen, att ryggsäcken som innehåller en del nödvändigheter även innehåller ett vapen görs klart för ungdomarna. Det gäller dock att ha tur och få rätt ryggsäck, har man otur kan man få ett grytlock. Detta medan andra kan stoltsera med automatgevär eller gift. Reglerna för denna sadistiska lek redogörs och de som vägrar delta blir dödade på direkten.

Det är lätt att sätta sig in i ungdomarnas hopplösa situation och förstå deras frustrerande handlingar - eller är det så lätt egentligen. Skulle DU kunna döda din bästa vän för att själv överleva? Moraliskt sett är givetvis det svaret nej, men frågan är hur moralisk man är när man utsätts för detta ultimatum.

En näst intill perfekt film som förtjänar full poäng i alla kategorier!

Tommy Söderberg

Battle Royale
Regi: Kinji Fukusaku
2000
Action/Horror
Battle Royale