Recensions-exet sponsrat av

och vill du köpa filmen kan du t.ex. göra det här:


När Bambi förlorade sin mor blev han alldeles förkrossad och kände sig alldeles övergiven. Det här är berättelsen om vad som hände innan han togs sin fars roll som skogens konung. Ett äventyr med alla de gamla karaktärerna – Stampe och Blomma, Uggla och Feline. Ett äventyr med far och son sida vid sida. Om hur Bambi vill ha sin fars uppmärksamhet, visa hur modig han är och känna respekt från sin far helt enkelt. Om Skogens konung – Bambis far som måste göra uppoffringar som anstår en kung! Bambi måste fostras av en annan hind, men det blir lättare sagt än gjort när banden mellan dem blir starkare och starkare!

2011-05-11

Jag har tidigare höjt på ögonbrynen för uppföljare som dröjt åratal innan, men det här tar nog priset. Första filmen kom 1942 och räknar man lite på fingrarna så blir det i alla fall över sextio år sedan! Imponerande! Och faktum är att historien står sig fortfarande. Det är också en uppföljare som faktiskt imponerar mer än originalet på ett sätt. Det är förstås svårt att jämföra med en så gammal förlaga eftersom tekniken och liknande har utvecklats rejält sedan dess. Man kan ju göra på ett helt annat sätt nu eller inte.

Jag kan förstås inte svära på det, men jag får uppfattningen av att den inte är dataanimerad utan gjord på traditionellt vis, vilket alltid är skoj. Men det jag menar är att jag faktiskt gillar den här uppföljaren bättre än originalet, åtminstone vad gäller handlingen. Det finns mer kropp i berättelsen är i originalet men om sanningen ska fram är det lite missvisande att kalla den för Bambi 2. Handlingen utspelar sig egentligen mellan mitten av originalet och dess slut så med den här i medvetandet blir historien äntligen komplett. Det är väl delvis därför jag gillar den här så bra tror jag. Originalet känns lite sönderstympat så det här är verkligen en del av historien man behöver för att få ett helhetsintryck.

Givetvis imponerar animationen mer i originalet, men det ser onekligen mycket bra ut här. Jag kan som sagt var inte svära på att det inte är datorer inblandande, men det spelar ingen roll. Stilen är av gammalt snitt och man har inte svårt att känna igen sig i det man vanligtvis brukar förknippa klassiska disneyfilmer med. Det här är dock inte en klassiker eftersom uppföljare inte blir det i Disneys värld. Men det kunde lika gärna ha varit en, den håller minst lika hög klass som vilken av klassikerna som helst!

Så även om omslaget till denna inte håller samma klass som klassikerna, låt inte lura er! Det här är definitivt fullgod animerad underhållning som till och med slår flera av de mera kända filmerna från Disney. Man går igenom skratt, gråt och rörande sentimentalitet innan historien är slut. Och eftersom handlingen är så sammanflätad med första filmen ser jag egentligen ingen annan möjlighet än att införskaffa även denna!

Tommy Söderberg

Bambi 2
Regi: Brian Pimental
2006
Animerad

Diskutera filmen på vårt Forum!

 

 

Bilder: © Disney

Bambi 2