Vill du köpa filmen kan
du t.ex. göra det här:


Sex ungdomar vaknar upp i en övergiven fabrik. Gemensamt har de alla att de en gång anmält sitt intresse till en TV show vid namn Are you Scared? där de skulle möta sina värsta fasor på bästa sändningstid. Föga anar de att det inte alls är frågan om någon show, åtminstone inte för vanlig TV, utan att en galen vettvilling som vill lekar sina sadistiska lekar med deltagarna har tagit dem till fånga. En efter en går de fasansfulla öden till mötes i lekar designade att vara en kamp mot klockan, lös uppgiften inom tidsramen och du klarar uppdraget…

2007-07-03

Visst känner man igen det mest av handlingen ovan från andra filmer, kanske finns det starkast band med de oerhört populära saw filmerna och troligen är det just den framgångsrika vågen man valt att försöka rida på här. En mördare som listigt förbereder sina fällor och som utmanar offret till en lek. En lek där livet står på spel och det finns en teoretisk chans att vinna om man bara löser de plågsamma uppgifterna.

Att grupper av personer vaknar upp i labyrinter etc. är ju heller inget nytt. Det är väl ingen som glömt den synnerligen effektiva Cube som verkligen drog allt det där till sin spets. Skillnaden mot den här är att personerna och framförallt tittaren, trots allt ganska snabbt kommer fram till deras gemensamma nämnare. Jag tycker mig också kunna se vissa likheter med actionfilmen Speed, åtminstone vad det gäller mördarens intentioner och motiv.

Hur är det här utfört då? Nja, skådespelarmässigt är det inget man jublar över. Det är väl ingen som är riktigt helkass och ligger i kalkonklass. Alla kan hålla masken hyfsat bra men replikerna som frambringas är sällan eller aldrig trovärdiga. Dessutom är manuset rent ut sagt korkat på många ställen. Motivation saknar hos karaktärerna och det känns helt enkelt inte som om man verkligen skulle beté sig på det viset i en dylik situation.

Dock vill jag påstå att själva idén till filmen är alldeles ypperlig och förträfflig. Att väva in dokusåpa, eller realityshow som det verkar kallas nu förtiden, i handlingen tycker jag ligger lika bra i tiden som för några år sedan när My Little Eye var ny och aktuell. Det var en film som jag anser fick oförtjänt dålig kritik från många håll, så fick jag det sagt!

Men nog om det, frågan är väl om en god idé räcker för att underhålla den knappa tid på strax under en och en halv timme som filmen håller på. Jag tycker faktiskt att det gör det, men mer än en stunds underhållning förmår inte filmen att leverera. Naturligtvis ska man också försöka att i möjligaste mån låta bli att jämföra alltför mycket med ”storebror” saw, som naturligtvis är mycket bättre, men visst har även den här sina poänger!

Tommy Söderberg

Are you Scared?
Regi: Andy Hurst
2006
Horror

Are you Scared?