Vill du köpa filmen kan
du t.ex. göra det här:


Cyrus Zorba och hans familj ärver ett fint hus just i rätt ögonblick, de ligger efter med lånen och har det inte särskilt gott ställt ekonomiskt. När de flyttar in i det nya huset får det reda på att Cyrus farbror var minst sagt excentrisk och att han bland annat samlade på spöken. De hittar ett quijabräde samt en bok under en dold konsol i vardagsrummet. Till en början fångar quijabrädet all deras uppmärksamhet och berättar att det finns tretton spöken i huset som vill skada dem, kanske rent av döda dem. När de låter översätta boken, som är på latin, börjar fler och fler pusselbitar falla på plats. Det är Dr Zorbas journal och de får reda på att Dr Zorba hållit elva spöken fångna i huset och spöke nummer tolv är han själv. Sidan om det trettonde spöket är dessvärre blank…

2004-08-29

Trodde du att 13 Ghosts var en film från 2000-talet? Då trodde du fel, originalet såg sitt första ljus redan 1960 och när filmen först visades på bio var man tydligen tvungen att ha speciella glasögon (liknande 3D glasögon) för att kunna se spökena. Det vore kul om man kunde ha upplevt det, det hade sannerligen gett filmen ytterligare en extra dimension.

Den här spökhistorien skiljer sig så mycket från nyinspelningen att jag inte ens tänker försöka att jämföra dem. Det här är en historia som handlar lika mycket om pengar och girighet som om själva spökeriet. Filmen bygger mest på atmosfär och på skådespelarinsatser, visst finns spökena där men de har inte en så framträdande roll och man kan egentligen ignorera dem totalt, låt historien göra jobbet istället. Noteras kan att Margret Hamilton, som också gjorde gästspel i den gamla 60-tals serien The Addams Family som Granny Frump är med i en i och för sig ganska liten roll.

Det svartvita fotot är mycket vackert och man känner ett visst vemod över att så mycket har gått förlorat sedan färgfilmens definitiva intågande och att man aldrig ser detta magnifika användande av skuggor numera. Tyvärr saknas lite av den där extra mystiska touchen i miljöerna och det ser aldrig riktigt så spöklikt ut som man skulle önska. Man blir liksom aldrig fångad av några spöklika omgivningar. Spökena däremot är bra och ser inte ut som några konstgjorda monster utan som, just spöken.

Ett original som faktiskt blev en liten besvikelse.

Tommy Söderberg

13 Ghosts
Regi: William Castle
1960
Horror/Thriller
13 Ghosts